torsdag den 28. maj 2009

Springfrø

En uges tid efter jeg havde lavet min kryder pyramide gik jeg og rumsterede i den da der pluslig op af et af hullerne spran en frø og satte sig på kanten. Den floteste grønne frø ca. 5cm med en sort cirkel ved hovedet der løb ned i en spids langs kroppen og ansigtet og ellers jævn i farven.
Da jeg løb ind efter kameraet var den desværre væk men jeg er kommet frem til det må være en springfrø men kan ikke forstå den kun skulle findes på sydsjælland?
Kan dog se at de er blevet opserveret (06-04-2009) i Gribskov, som de eneste sted nord for Viby.

Nu håber jeg bare på jeg ikke har fået den slået ihjel så vi måske kan blive gode venner og jeg kan få taget et billede for den er virkelig flot!

UPDATERING: Jeg er kommet frem til at forkomsten i Gribskov må stamme fra en udsætning nord fra Hillerød

Dyr i haven

Der er langsomt begyndt og komme flere og flere dyr i haven efterhånden som bio diversiteten er intensiveret og forskellige biotoper udbygget. Her kommer en lille liste der ikke inkludere insekter og kryp.

Blåmejse
Egeren
Frø
Gråspurv
Kat
Rødkælk
Skrubtusse
Skovdue
Spurvehøg
Spætte
Ænder

Ænder

Så er haven blevet velsignet med et andepar, der er faldet for den lille sø i baghaven, som de sørger for at holde ren for "andemad" samtidig med at deres klatter gøder i køkkenhaven. Jeg tror ikke de gøder søen for meget da de ofte kun tilbringer et par minutter der og så ellers bare hygger rundt i køkkenhaven.

BILLEDE PÅ VEJ

Billede af prydhave, tidligt forår

Et par billeder af prydhaven (forhave) i det tidlige forår dog efter erantis og vintergækker er afblomstret, disse har ellers har prydet plæne og bed siden vinter. På billedet er primært gule og hvide påskeliljer og med gode øjne et par små frynset gule påskeliljer, en julerose op af muren midt på, og en hel masse mærkelige mini tulipaner, foruden en håndfuld hvide hyrasinter.

18/04

26/04

Billede af køkkenhave, tidligt forår

Et par billeder af køkkenhaven i det tidlige forår, kun radiser og lidt urter står på friland og ikke alle bed er lavet færdige endnu. Tomaterne i drivhuset stilles ind om natten når der er chance for frost.

26/04


26/04

Frugter og bær

Frugtræerne står i forhaven dog med untagelse af mirabella der står mellem baghave (køkkenhave) og forhave (prydhave).

Træerne består af:
Blommer
Kirsebær
Mirabella
Æble

Bær buskene står i baghaven og i hækken rundt om haven.
Hindbær
Ribs
Solbær
Stikkelsbær

onsdag den 27. maj 2009

Salater

Jeg dyrker ingen hoved salater da jeg godt kan lide at plukke frisk salat fra om foråret og hele sommeren igennem og det gør det også meget lettere at dele med resten af havens dyr.

Krussalat
Rucola
Spinat
Pluksalat blanding

Til salaterne plantes også en forfærdelig masse radiser. Disse plantes løbene over alt hvor der er plads.

Kryderurter

Generelt vil jeg bare have så mange urter som det er muligt men selvfølgelig de typiske fra middelhavs området. Urter er mega spændene og jeg håber at kunne opbygge en samling af gode munkeurter fra brandenælder og sæbeurt til tobak og lavendel.

Men indtil videre består min samling af, foruden de vilde urter:

Basilikum
Citron basilikum
Citron timian
Dild
Korianer
Organo
Persille
Purløg (Bruges og står som urt)

Løg og rodfrugter

Mine seks hovedbed i køkkenhaven bruges til vinterafgrøder, de består af løg og rodfrugter, som om efteråret kan bruges til stegte rodfade med kryderurter eller supper om vinteren.

Det drejer sig om:
Gulerod
Gulløg
Hvidløg
Jordskokker
Kartofler
Rosenkål
Rødbeder
Pastinak
Pebberrod
Persillerod
Porer
Skorzonerrod